בשנים האחרונות, גוברות התחזיות כי בעתיד הנראה לעין אנשים יחיו ללא כסף מזומן בכלל. אולי קשה לדמיין את זה, כי מזומן קיים כל כך הרבה שנים ותמיד היה חלק משמעותי מהכלכלה העולמית, אך יש מדינה אחת שכבר מדגימה עד כמה התחזיות הללו אפשריות.
סינגפור לפני כולם
על פי מחקר שערכה חברת ויזה לאחרונה, כרטיסים דיגיטליים צברו פופולריות חסרת תקדים בסינגפור, שם 82 אחוז מהצרכנים משתמשים בהם לתשלום. למעשה, זה הפך לאמצעי התשלום המועדף במדינה עבור רכישות בחנויות נוחות (54 אחוז), קניות קמעונאיות (53 אחוז), רכישות בסופרמרקט (52 אחוז), תחבורה ציבורית (33 אחוז), וכן מוניות ושיתוף נסיעות (28 אחוז). המחקר מצא כי תשלומים ללא מגע בסינגפור מהווים 95% מהעסקאות באמצעות כרטיסי ויזה. המשמעות היא שעל כל 10 עסקאות, יותר מתשע מתבצעות ללא מגע – האחוז הגבוה בעולם. צרכנים שמעדיפים כרטיסים דיגיטליים מתרגלים בקלות להשתמש בהם, כאשר כמעט כולם (89 אחוז) משלמים כך לפחות פעם בשבוע, ושניים מכל חמישה (41 אחוז) עושים זאת לפחות ארבע פעמים בשבוע.
שיטות מתקדמות נוספות
לצד תשלומים ללא מגע, המחקר חושף כי גם תשלומים באמצעות קוד QR נמצאים בעלייה בקרב הסינגפורים. 48 אחוז מהצרכנים מהם משתמשים בטכנולוגיה, ומאז הקורונה יש עלייה ברורה בשימוש עבור תחבורה ציבורית, דלק, מצרכים ומזון. מנהלת ויזה סינגפור, אדלין קים, אמרה שתשתית התשלומים המתקדמת של סינגפור מאפשרת לרבים לצאת מהבית ללא כסף מזומן. "צרכנים מאמצים את הנוחות והקלות אשר זמינות בתשלום לכל עסק ובכל מקום, בין אם הם מקישים, מקליקים או סורקים כדי לשלם", הסבירה. "כדי לעזור ליותר צרכנים לאמץ תשלומים ללא מזומן בכל היבטי חייהם, ויזה עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם בנקים, סוחרים, חברות פינטק ושותפים אסטרטגיים אחרים כדי ליצור יישומים חדשים ומלהיבים לטכנולוגיה".
מי צריך מזומן?
עם השפע של שיטות תשלום שונות ללא מזומן הזמינות בסינגפור, כמעט שניים מכל שלושה צרכנים (63 אחוז) כבר רגילים לצאת מהבית ללא מזומן. כמו כן, יותר 42 אחוז מהם הצליחו להסתדר ללא מזומן במשך שבוע לפחות. מבין אלה שעדיין לא ניסו, שלושה מתוך חמישה בטוחים שהם יכולים לשרוד לפחות את הימים הראשונים, בעוד שכמעט מחצית (48 אחוז) בטוחים שהם יכולים להסתדר במשך שבוע שלם. מבין אלה שמקפידים לשאת עליהם כסף מסורתי, שניים מכל ארבעה צרכנים בסינגפור (39 אחוזים) מציינים כי הפחיתו את הכמות בארנק בשל הסתמכות רבה יותר על תשלומים ללא מגע.
על פי המחקר של ויזה ניתן להסיק שבסינגפור מדובר ביותר במגמה. במדינה זו, המעבר לעולם ללא מזומן הוא שינוי תרבותי של ממש, והמקומיים מנצלים עד תום את היתרונות של אמצעי תשלום מתקדמים. בקרוב בישראל ובשאר העולם? נותר לנו לחכות ולגלות.